top of page
פוסטים אחרונים
רשימת תפוצה

חיל מדע – Science Corps – בעברית ובאנגלית*


כיצד נבטיח שישראל תשמור על היתרון המדעי-טכנולוגי שלה, אולי הנכס המשמעותי היחיד שיש לה באמת

תארו לעצמכם שלא היתה כיפת ברזל, וכל מאות הטילים שנורו על ישראל היו אכן נופלים ומתפוצצים על אדמתה. מחשבה מבעיתה.

תארו לעצמכם מצב שבו תושבי הדרום לא היו מגלים את החוסן המוסרי-לאומי שיש בהם. בזמנו, גם תושבי הצפון הוכיחו חוסן כזה. בעצם, ברגעי האמת – כמעט כולנו מגלים אותו. בלי זה, אפשר לסגור את המדינה.

לצד כל לקחי-הביניים המתבקשים בימים אלה – על המצב המדיני, על המצב הפוליטי, על המיצוב של ישראל בעולם ועוד – הרי לכם לקח נוסף: חשיבותו של החינוך המדעי-טכנולוגי-חברתי לחוסן הלאומי שלנו. לא פחות.

בשבוע הבא יתקיים בניו יורק כנס של משקיעים ותורמים יהודים, שיתכנסו לדון בדרכים לקדם את המדע בישראל. שאלת הכותרת של הכנס היא "כיצד נבטיח שישראל תמשיך להיות מדינת סטארט-אפ?", או במילים אחרות – כיצד נבטיח שישראל תשמור על היתרון המדעי-טכנולוגי שלה, אולי הנכס המשמעותי היחיד שיש לה באמת. תכנון הכנס החל כבר מזמן, בהובלה של גופים ישראליים ואמריקאיים. למרות המצב שאנחנו נמצאים בו, דומה שאין זמן נכון מזה לקיים את הכנס.

בעיצומה של מלחמת העצמאות, כשאמא שלי עוד ישבה במקלט ברמת גן ואבא שלי חמק מכדורי צלפים כשהעביר נשק בין רחובות תל-אביב ויפו, בן גוריון הורה על הקמת מועצה מדעית בישראל. סובביו היו מופתעים. "אתה בוודאי מתכוון שנכין תכנית להקמת מועצה כזו, שתיושם לכשתיגמר המלחמה," אמרו לו. "לא," ענה בן גוריון. "אני מתכוון שתקימו אותה מיידית, בלי שום קשר למלחמה." אמר, וגם הקצה לזה תקציב מכובד.

בעיצומה של מלחמת הישרדות, הוא המשיך לתכנן את העתיד.

מי שמכיר את פעילותו של בן גוריון עוד מימי ההגנה יודע, שהוא האמין שהכוח המרכזי של המדינה שבדרך הוא "הגניוס (מהמילה גאונות) היהודי". המועצה המדעית אכן הוקמה, כשם שלפני כן הוקמה בהגנה ולאחר מכן בצה"ל יחידת חמ"ד – "חיל מדע" – שהביאה, בין השאר, להקמתם של התעשייה הצבאית ורפא"ל, ושקידמה את מוסדות המחקר, האקדמיה והתעשייה בישראל. בן גוריון ושאר מנהיגי המדינה דאז האמינו שהמדע והטכנולוגיה חייבים להיות עמודי תווך של החברה, על כל היבטיה – הכלכלה, התרבות, החינוך והבטחון. רשימת התגליות וההמצאות העומדת לזכותם של מדענים וטכנולוגים ישראליים, כמו גם רשימת החברות הישראליות המובילות בתחומן בזירה הבינלאומית, היא עדות מרשימה להגשמת חזונם.

ישראל עדיין מובילה בעולם בהשקעה במחקר ופיתוח, ביוזמות יצרתיות בכל תחומי ההיטק ובכח האדם המעולה שלה. אנחנו עדיין נחשבים למדינת סטארט אפ. אבל אי אפשר להתעלם מכך שלמרות השקעות תקציביות ורפורמות שונות, מאז שנת 1999 רמת ההישגים של תלמידי ישראל נמצאת באופן קבוע ועקבי מתחת לזו של כל 24 מדינות ה- OECD. מצב זה חייב לא רק להפסק, אלא להתהפך.

משרד החינוך הכריז על שנת תשע"ג כשנה בסימן מנהיגותם של דוד בן גוריון ומנחם בגין. בעיצומו של מבצע "עמוד ענן", ראוי לשוב ולהזכר בדבריו של דוד בן גוריון, ערב מלחמת העצמאות: "(אנו)… עולים לאין ערוך ביכולתנו המוסרית והאינטלקטואלית על זה של שכנינו. זהו יתרוננו העיקרי, ולפי שעה כמעט היחיד." גם ברעום התותחים, אנחנו חייבים להמשיך ולתכנן את העתיד. גם היום, כמעט שבעים שנה אחרי, זה מקור החוסן שלנו, זה יתרוננו היחיד.

* פורסם בדה מרקר, 29 בנובמבר, 2012

bottom of page