top of page
פוסטים אחרונים
רשימת תפוצה

מסע פרידה ממכון דוידסון #5: אין כמו לעשות מדע בבית


"איך שיר נולד?

כמו הצחוק, זה מתחיל מבפנים ומתגלגל החוצה"

(יונתן גפן, מתוך "הכבש הששה-עשר")


במקרה שלנו, לא מדובר בשיר אלא בספר, ואם לדייק - סדרת ספרים, ואף אחד לא תכנן מראש שהוא ייוולד ממש כמה דקות אחרי שפרצה מגפה עולמית שתקעה את כולנו בבית.


סדרת הספרים "נסו את זה בבית" של מכון דוידסון נולדה מתוך שילוב משמח של שלושה גורמים:

 

·       "סבתא של ספרים" - לפני כמה שנים, הנכדים שלי הבינו שספר זו תמיד המתנה שאני מביאה להם והעניקו לי את הכינוי הזה. כשהגדולה שבהם הגיעה לגן טרום חובה, היא לא הופתעה כשהתייצבתי מולה עם "ספרוני" – אוגדן שהוא אוסף ספרונים קצרצרים ללימוד קריאה. הסתכלתי על הספרונים הקצרים, על ההתלהבות שלה וההזדמנות לעבודה משותפת אתה, וחשבתי לעצמי: זה בדיוק סוג הפעילות שהייתי שמחה לעשות אתה במדעים. חשבתי שיהיה נפלא ליצור אוגדן "ספרוני" של המדעים.

·       היכולות המרתקות של צוותי תקשורת המדע של דוידסון – ובמיוחד ד"ר אבי סיאג, שכבר שנים רבות יוצר את סדרת סרטי "מדע בבית", ויש לו קהל מעריצים שרודפים אחריו ברחובות ודורשים סלפי. מאז הגעתה של ענת הלפרין באמצע 2019 ובניהולה, הרחבנו מאד את הסרטונים, הנושאים, הכותבים, הפרזנטורים – כולם אנשי החינוך המדעי המצוינים של מכון דוידסון וילדים המתנדבים להופיע בסרטון, בהנחייה ובהפקה של מומחי תקשורת המדע שלנו. התוצר הוא אותו רעיון כמו הספרונים, רק בסרטים.  

·       שותפות מבוססת אמון מקצועי – לפני למעלה משש שנים, בינואר 2018, "נחתה" אצלי במשרד סיגל, מייסדת ומנהלת הוצאת "סיגליות". היא הגיעה אלי בשביל עריכה מדעית של ספר שעמד לצאת. תוך כמה חודשים, היא מצאה את עצמה "מתחתנת" בהתלהבות עם רעיון גדול בהרבה. האמון ההדדי שנתנו ברמה המקצועית הגבוהה של מה שנוכל ליצור יחד, יצר שותפות פורייה ומרתקת.

 

החלטנו לבדוק את הרעיון של אוגדן הספרונים. עשינו ניסיון ממוקד עם ספרון אחד –

והאמת? לא התלהבנו.

בדרך מהרעיון למוצר, משהו מהניצוץ שקיווינו שיהיה בספרונים, הלך לאיבוד.

סיגל הציעה שבמקום אוגדן ובו ספרונים בודדים, נוציא ספר אחד שלם, שכל כפולה בו תהיה ניסוי אחד. אותו רעיון, אבל במקבץ אחד. החלטנו שכל ניסוי יהיה מבוסס ומחובר לסרט של "מדע בבית" באמצעות קוד QR שניתן יהיה בקלות לסרוק. איסוף הניסויים, הכתיבה, העריכה, האיורים, דיוק והפקת הסרטים, כל אלה ארכו למעלה משנה. מהר מאד התברר שיש לנו לא מעט ניסויים ושככל שהזמן יעבור, יהיו עוד. סיגל המליצה שנוציא שני ספרים, כהתחלה של סדרה. באוגוסט 2020, לקראת ראש השנה וכשכולנו עוד נכנסנו ויצאנו מסגרים שסגרו אותנו בבתים ועטינו מסיכות, יצאו שני הספרים הראשונים בסדרה – והפכו מיד לרבי מכר. רבים-רבים הגיבו וכתבו לנו מילות תודה מרגשות על השמחה שבאפשרות להתנתק מהזום, לצאת מהמסכים ולגשת לארונות במטבח, לסבונים באמבטיה או לעציצים שבמרפסת ולגלות את התופעות המדעיות המסתתרות בהם.

עד היום יצאו לאור 6 ספרים בסדרה, וכולם הפכו לרבי מכר. בעוד שני הספרים הראשונים כוללים ניסויים מדעיים בנושאים שונים, הספרים הבאים כוללים ניסויים סביב נושא מרכז, כל ספר בנושא אחר: קסמי המתמטיקה; ניסויים עם צמחים; אשליות אופטיות; ומדע במטבח (כנראה רב המכר המצליח ביותר בסדרה – טוב, נו, אוכל תמיד מדבר אל כולם יותר מכל נושא אחר). עובדים רבים בדוידסון מעורבים בשלבים השונים, וכולם מתרגשים עם כל ספר חדש שיוצא בסדרה.

בתור מי שנולדה במאה שעברה, יש בי שמחה מיוחדת מכך שילדים ומבוגרים עדיין נהנים לקחת ליד גם ספר – ולגלות דרכו את ההנאה הצרופה הכרוכה בפעילות מדעית פשוטה, רלוונטית ונגישה לכל אחת ואחד שרוצים לעשות מדע בבית. גם היום, ארבע שנים אחרי, המוכרים בחנויות הספרים השונות מעידים שהספרים "נפלאים ונמכרים מצוין". איך אני יודעת? כי אני עדיין מקפידה לבדוק סניפים מזדמנים שונים של סטימצקי וצומת ספרים ולוודא שהספרים שלנו מככבים על הבמות. אני מודה שיש כמה סניפים – בודדים, אבל יש - שבהם המוכרים יעידו גם על המתרחש אם קרה המקרה הנדיר וגיליתי שהסדרה מסתתרת בירכתי החנות. אחרי הכל, מדע או לא מדע, נגד תופעת "הפולניה" שבי עוד אין ניסוי. לא בבית ולא בשום מקום אחר.

Comments


bottom of page